In de eerste aflevering van de Omroep Max documentaire De Grooten Tour van de gebroeders De Witt reist Huub Stapel Johan en Cornelis de Witt achterna vanaf hun vertrek in Hellevoetsluis.
De jonge Johan en Cornelis de Witt mogen op kosten hun vader Jacob een educatieve reis maken dwars door Frankrijk en Engeland. Daar zullen ze kennis maken met de taal, de gewoontes, de cultuur en de politiek van deze landen om ervaring op te doen voor later. Het maken van een grand tour (grooten tour) was voor jongemannen uit de Europese elite heel gebruikelijk, maar wel kostbaar.
Uit het door Johan de Witt bijgehouden kasboek blijkt dat hij nauwkeurig registreert waaraan de broers hun geld uitgeven. Het grootste gedeelte wordt gespendeerd aan transport- en verblijfkosten (paarden, overnachtingen, maaltijden). Maar ook aan de dokter en aan de wasvrouw, boeken, kleding, kaarsen, wapens, liefdadigheid en amusement wordt veel geld besteed. In totaal wordt omgerekend 106.000 euro uitgegeven aan de reis die bijna twee jaar zou duren.
Omdat het nog steeds oorlog is met Spanje – de Tachtigjarige Oorlog – kunnen de broers niet over land naar Frankrijk reizen. Ze varen daarom over zee langs de krijtrotsen van Calais naar Le Havre. Daar gaan zij aan land, en via Rouen reizen ze naar Parijs, waar ze twee weken zullen verblijven. Ze bezichtigen er onder andere het Louvre en ze zien allerlei beroemdheden, onder wie de achtjarige Franse koning Lodewijk XIV, die de maaltijd gebruikt in het Palais Royal.
De zesdelige documentaire van Omroep Max heeft uiteraard niet alle reismomenten van de gebroeders De Witt vastgelegd. Het volledige reisverslag, inclusief hertalingen en illustraties, is op Google Maps gepubliceerd.
Terug naar de Grand Tour homepage.