Raadpensionaris Johan de Witt (1625—1672) is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Zijn enorme correspondentie biedt een inkijk in de wandelgangen van de macht gedurende een turbulente tijd in de geschiedenis van onze natie, de zeventiende eeuw. Ter gelegenheid van de de 350-jarige herdenking van het Rampjaar 1672 is een bundel verschenen met een selectie uit De Witts correspondentie van dat jaar.
Deze bundel bevat een schat aan brieven van en aan Johan de Witt die werden geschreven in wat het laatste jaar van zijn leven zou blijken te zijn. 1672 staat bekend als het Rampjaar. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd van drie kanten aangevallen: Lodewijk XIV van Frankrijk, Karel II van Engeland, de bisschop van Münster en de aartsbisschop van Keulen spanden samen. Bijna twintig jaar van behendige diplomatiek (en vaardig uitgevochten zeeoorlogen) onder leiding van De Witt kwamen tot een eind: nu zouden de wapens spreken en een landoorlog worden uitgevochten. In dit boek volgt de lezer de bloedstollende gebeurtenissen op het slagveld, op zee, op het Binnenhof en aan de hoven van Europa op de voet, tot het onvermijdelijke einde: de gruwelijke moord op Johan en zijn broer Cornelis de Witt.
De keuze van de brieven was in handen van Ineke Huysman en Roosje Peeters van het projectteam ‘Brieven van Johan de Witt’ van het Huygens Instituut/NL-Lab. De leden van het team en enkele externe experts hebben de brieven vervolgens getranscribeerd, hertaald en voorzien van een uitvoerige toelichting. Jean-Marc van Tol, lid van het projectteam, tekenaar van Fokke & Sukke en schrijver van de historische roman Musch, heeft bij veel brieven een tekening gemaakt die gebaseerd is op werken uit de zeventiende eeuw.
De bundel, uitgegeven door Catullus is via de boekhandel verkrijgbaar. Eveneens is er een luisterboek waarin alle bijdragen, ingesproken door de auteurs zelf, beschikbaar zijn. Beluister ook de podcast hierover met Jort Kelder, Ronald van Raak en Ineke Huysman.
Zie ook de persmap met illustraties, inkijkexemplaar en persbericht.
De bundels Johan de Witt en Engeland en Johan de Witt en Frankrijk zijn ook nog verkrijgbaar.